CAMILLA RICHARDSSON KROSSADE FINSKA REKORDET I MARATON OCH ÄR NU ÄVEN FÄRDIG FÖR OS I PARIS

Camilla Richardsson satte ett nytt finländskt rekord på maraton i Valencia i Spanien. Den nya rekordtiden är nu 2.24,38 – vilket är nästan tre minuter snabbare än det tidigare finska rekordet, 2.27,26, som hölls av Alisa Vaino sedan februari 2023. Det var också sex minuter snabbare än Camillas egna och enda maraton tid före detta – 2.30.45 – som hon också sprungit i Valencia. Så här berättade Camilla efter loppet:

– Loppet gick bra från början till slut. Jag hade inte några problem i något skede. Träningarna har gått bra, fast det inte är någon garanti för att loppet går bra. Jag och Jukka visste att jag är i bra form och nu är jag stolt äver oss båda. Jag märkte redan efter 5 kilometer att det blir ett ganska bra lopp. Jag hade som mål att springa första halvan på 1.13. Jag hamnade lite i panik, då jag inte har sprungit så många maraton lopp, för jag tyckte att jag hade börjat för snabbt. Farten hölls ändå bra till målet och det kändes bra som det ska göra på maraton. Då blir det också bra tid. Jag hade också bra hjälp av en grupp män, som jag sprang med. Där var en man som siktade på en tid under 2.25, som löpte med mig till slutet.

Camillas tränare Jukka Keskisalo (EM-vinnare på 3000 m hinder) har fått lära sig nya metoder som tränare, då Camilla har bytt från hinderlopp till distanssträckor. 

Det var helt tydligt ett bra beslut att byta om från 3000 m hinder, till längre sträckor då hon under den gågna säsongen gjort PB på 5000 m, 10000 m, halvmaraton och nu även på maraton. Bakgrunden till distansbyte var Camillas skadeproblem. Nu ser det ut som att distanssträckor passar henne bättre. 

Camilla, underskred också resultatgränsen till OS i Paris 2024, vilken är 2.26,50. Det innebär att hon sannolikt springer halvmaraton i EM i Rom och maraton i OS i Paris nästa år.

 – Så ser det ut. Jag vilar några dagar innan jag åker till Sydafrika för att träna. Nu efter maratonträningen hade jag tänkt köra mera träning för 10000 meter, berättade Camilla. 

Tränaren Jukka Keskisalo medger att han var positivt överraskade över Camillas lopp. Hon låg hela tiden 1-2 sekunder före per kilometer för den planerade tidtabellen.

– Löpningen såg avslappnad ut hela tiden, det såg inte ut att vara svårt i något skede. Sällan som det går så bra, säger Jukka. 

– Jag visste att det är möjligt med finskt rekord, men vi talade om OS-gränsen och det var det som var målet.

Grattis Camilla och Jukka och lycka till i de kommande loppen !

Kategorier:
Allmänt Elitidrott Friidrott