Jessica Rautelin & Saga Andersson

Jubileumsåret 2016

Esbo IF:s hundrade år var framgångsrikt. Vår förenings idrottare erövrade hela tre finländska rekord i seniorklassen; Oskari Mörö på 400 meter häck, herrarnas gångstafettlag 3×3000 meter samt som avslutning av säsongen Riitta Paasios ultralöpning på hela 100 kilometer. Förutom rekorden bör nämnas att Oskari Mörö representerade landet i EM i Amsterdam och i Olympiska Spelen i Rio.

Föreningens andra 100-årsetapp kommer att starta representativt i seniorklassen. Bland juniorerna ser det också ljust ut. I värdetävlingarna för juniorer har två av våra idrottare nått fina framgångar; Jessica Rautelin tävlade i sjukampen vid 19-åringarnas VM i Bydgoszcz och Saga Andersson i stavhopp i EM för 17-åringar i Tbilis. För Jessica var det redan tredje gången som hon representerade landet i en värdetävling, för Saga gällde det första gången på en sådan nivå.

Både Jessica och Saga har varit med i Esbo IF:s verksamhet från knatteåldern. Ursula Koivunen fungerade som Jessicas tränare under knattetiden och nu senaste åren har Matti Vesterinen varit hennes tränare. Sagas tränare är hennes pappa Björn ”Nalle” Andersson. Jessica har förutom friidrott sysslat med fotboll och redskapsgymnastik, Saga däremot har idkat enbart friidrott. Båda är kända som flitiga att träna och tävla. Enligt statistikuppgifter har Jessica under sin karriär utfört över 700 tävlingar och tre år yngre Saga över 400. Fast det gäller unga idrottare har båda nästan 300 tävlingsdagar bakom sig.

Jessicas utveckling i huvudgrenen 7-kampen har varit jämn. Rekordet står för tillfället på 5580 poäng. Resultatet gjorde hon vid FM i mångkamp i slutet av augusti och är genom tiderna femte bästa i 19-årsklassen i Finland. Förutom i mångkamp har Jessica samlat FM- och NM-medaljer samt landslagsuppdrag också i andra grenar, som t.ex. på 400 meter, långa och korta häckloppen samt i längdhopp. I stafettloppen har Jessica haft en stor roll. I årets stafett-FM löpte hon alla fyra sträckorna, i vilka Esbo IF vann tre silvermedaljer och en sjätte plats. Nästa års målsättning är bl.a. att förbättra sitt rekord i 22-års klassen under EM-tävlingarna, som går av stapeln i sitt Bydgoszcz, där 19-åringarnas VM hölls i år.

Saga tävlade i stavhopp hela 42 gånger under år 2016. I årets sista tävling hoppade hon sitt rekord 416. Förutom att Saga hoppade stav löpte hon också sprinterlopp och deltog i sidogrenen korta häck och stafettlopp. En del av grenarna har hon tagit som träning för stavhoppet. I stav är det vanligt att använda styvare stav under tävlingsmomentet, detta gör att världens bästa stavhoppare ofta tävlar, så gott som året om. Saga har förbättrat finska stavrekordet i flera juniorklasser och har ännu i nästa år tillfälle att förbättra rekordet i samma åldersklass. Som bäst är nuvarande damrekordhållaren Wilma Murto innehavare av finska rekordet i 17-årsklassen med resultatet 430. Värdetävlingsmedaljen låg inom räckhåll för Saga redan i EM i Tbilis, men hon fick nöja sig med en fjärde plats med resultatet 395. Nästa år har Saga inte värdetävlingar i sin egen åldersklass men 19-åringarna har sina mästerskap i Grosseto. Dit har Saga all möjlighet att komma.