Rainer Björklund & Birger Grotell


Birger Grotell, 660 ottelua & Rainer Björklund, 1800 ottelua

Tapasimme kaksi Esbo IF:n käsipallossa pitkään vaikuttanutta henkilöä Rainer Björklundin ja Birger Grotellin seuramme toimistolla Fallåkerissa. Molemmat ovat pelanneet valtavan määrän pelejä seuramme väreissä ja molemmat ovat myös toimineet käsipallojaoston puheenjohtajina. Rainer teki pelaajauransa jälkeen kunnioitettavan uran käsipallotuomarina. Birger taas on edelleen käsipallojaostomme kantavia voimia niin kentällä kuin kentän ulkopuolella.

Rainer tuli mukaan seuramme käsipallotoimintaan vuonna 1964, jolloin harjoiteltiin Otahallissa. Tuolloin oli vallalla DDR:stä tullut ajatus, että käsipallo tukee hyvin yleisurheilua, koska siinä on heittoa, hyppyä, juoksua sekä kontaktia. 1960-luvulla käsipallo olikin enemmän kuntoilua, joka tuki yleisurheilua. Näin myös Rainer harjoitteli myös yleisurheilua ja mm. 15-vuotiaana hyppäsi seivästä 320, joka oli loistava tulos ennen lasikuituseiväsaikaa.

Bubi Zukale rakensi seuran käsipallotoiminnan 1950-luvulla ja veti toimintaa koko Rainerin peliuran ajan. Tuolloin espoolaisten peleistä pääosa pelattiin Helsingissä Ruskeasuolla. Koulusalit olivat pääosin liian pieniä eikä niihin piirretty viivoja. Opettajat olivat kuitenkin suotuisia lajille ja antoivat pelata välitunnit sisällä käsipalloa. Kenttätilanne ei ole 1960-luvulta juurikaan parantunut, sillä nykyään rajoittava tekijä on käsipallossa käytettävän liisterin käyttö, joka on kielletty lähes kaikissa koulusaleissa.

1960-luvulla tehtiin käsipallomatkoja mm. Tanskaan. Näillä matkoilla oli mukana naiset ja miehet. Myös harjoittelu tapahtui yhdessä. Aiemmin ei juurikaan lämmitelty, koska otteluiden välillä ei ollut pitkiä taukoja, joita olisi voinut hyödyntää lämmittelyssä. Myöskään taktisia kuvioita ei harjoiteltu kuten nykyään.

Rainer oli kiinnostunut tuomaroinnista ja tuomaroi kouluotteluissa jo ennen kuin meni tuomarikurssille 1969. Kurssille menolle oli osittain myös pakon sanelemaa, koska piiri vaati jokaiselta seuralta tuomareita eikä Esbo IF:llä heitä ollut. Sääntömuutoksia tehtiin neljän vuoden välein. 1968 asti oli kaksi maalituomaria ja yksi päätuomari. 1970-luvulla laji muuttui paljon, kun kahden minuutin ulosajot tulivat ja yleisesti pyrittiin ottamaan koiruudet pois. Puolustus ei saanut enää repiä ja painia, jonka tuloksena maalimäärät kasvoivat huomattavasti.

Lisenssien tulon alusta 1970-luvulta saakka seura on maksanut pelaajiensa lisenssit. Alussa Esbo IF oli ainoa seura, joka näin toimi, mikä helpotti pelaajien saantia. Miesten joukkueen toistaiseksi paras saavutus osui 1970 ja 1980 lukujen vaihteeseen, jolloin Esbo IF karsi pääsystä mestaruussarjaan BK:n ja Paraisten kanssa. Rainerin pelaajaura loppui tuon jälkeen, kun alkoi talorakennusprojekti.

Birger aloitti käsipallon 1980-luvun alussa. Myös hän oli harrastanut aiemmin yleisurheilua kunnes löysi tiensä käsipallokentille. Esbo IF oli Birgerin aloittaessa toisessa divisioonassa. Birger sai kokea miesten joukkueen vaikeimman aikakauden, joka sijoittui 1980-luvun lopulle. Joukkue putosi tuolloin kolmanteen divisioonaan ja joukkuetta oli ylipäänsä vaikea saada koottua peleihin. Seura menetti paljon pelaajia, kun Dicken ja Kauniainen vahvistuivat ja vetivät pelaajia puoleensa. Kyseisten joukkueiden nousulla oli lopulta hyvät puolensa seuralle, kun mukaan saatiin näissä joukkueissa lopettaneita nuoria pelaajia. Näiden pelaajien avulla on toteutunut nousu takaisin ensimmäiseen divisioonaan.

Rainerin ensimmäinen mestaruussarjaottelu tuomarina pelattiin 1974, jonka jälkeen hänet valittiin kolmesti Suomen parhaaksi tuomariksi. Valinta tehdään tuomaripareittain. Rainerin tuomariparina toimi pääosin Leif Sundell. Kansainvälisiä otteluita kertyi 108. Heikki Tuomisen parina Rainer pääsi mm. 1980 Olympialaisten esikarsintoihin tuomariksi. Kokemuksia kertyi kuuden eri tason MM-kisoista. Parhaimpana saavutuksena naisten MM-pronssiottelun tuomarointi. Rainerin tuomariura loppui 1999, kun ikäraja tuli vastaan. Tuolloin hän oli eniten Suomessa mestaruussarjan otteluita tuominnut tuomari. Ikäraja on sittemmin poistettu ja kaksi tuomaria on mennyt ohi tilastoissa.

Birger sen sijaan jatkaa yhä pelaamista. Otteluita on toistaiseksi takana kunnioitettavat 660 kappaletta. Hän siirtyi kenttäpelaajasta maalivahdiksi, kun joukkueen edellinen maalivahti muutti ulkomaille. Jatkaminen kannatti, sillä hän oli mukana voittamassa seurallemme ensimmäistä SM-kultaa, joka tuli menneenä talvena ikämiehissä. Naisissa seura on menestynyt tilastoja tarkastellen paremmin. Seuralla oli parhaimmillaan sekä naisten että tyttöjen joukkueet ja muutamia naisia ylsi maajoukkueeseen. Viime vuosina ei naisissa ole kuitenkaan enää ollut joukkuetta. Miesten puolella joukkueita on tällä hetkellä kaksi, joissa Birger on molemmissa mukana. Käsipallojaoston tavoite on tarjota halukkaille mahdollisuus pelata käsipalloa hyvässä seurassa. Haastattelun perusteella tässä on onnistuttu hyvin näiden kahden herrasmiehen kohdalla.