Yleisurheilun toimitsijat

Esbo IF järjestää vuosittain monia kilpailutapahtumia, joihin tarvitsemme vapaaehtoisia. Vapaaehtoiseksi tuleminen ei vaadi aikaisempaa kokemusta ja kaikkiin tehtäviin koulutetaan. Kilpailussa tarvitaan tuomarikortin omaavia, mutta moni tehtävä ei myöskään vaadi tuomarikoulutusta. Kaikille löytyy siis tehtäviä. Järjestämme myös toimistijatapaamisen vuosittain. Tule sinäkin auttamaan ja samalla seuraamaan ja kokemaan kisoja lähietäisyydeltä!

Ilmoittaudu mukaan ryhmään oli sinulla tuomarikortti tai ei: johanna.tolvanen(at)esboif.fi

Esbo IF tuomariryhmä perustuu SULn 5-tason järjestelmään. Jokaiselle tasolle pääsee koulutuksen kautta. Koulutusten välillä taitoja harjoitellaan kilpailuissa. Lisätietoja löytyy SULn siuvulta

TASO 1: Toimitsija.  Tämä on aloitukurssi, jossa opetellaan lasten (9-13v) yleisurheilusääntöjä. Suositeltavaa on lukea myös Yleisurheilutuomarin aloitusopas ja kilpailujen perusteet tällä tasolla. Tämän suoritettua voit toimia kilpailuissa, joissa et tarvitse aikaisempaa kokemusta.

TASO 2: Tuomari. Tämän kurssin suorittamisen jälkeen voit toimia tuomarina erilaisissa toimitsijatehtävissä. Lisäksi voit toimia lajijohtajana seura- ja piirikilpailuissa. Tämä koulutuksen voit suorittaa verkkokoulutuksena Suomisport-linkin kautta. Lisätietoja SULn sivulla.

TASO 3:  Lajijohtaja. Lajijohtaja koulutuksen jälkeen voit toimia juoksu- ja kenttälajeissa johtotehtävissä. Pienemmissä kilpailuissa myös kilpailunjohtajana. Tämän kurssin aikana saat tutustua johtajan tehtäviin kilpailuissa ja ratkoa kisojen aikoina tapahtuvia erikois tilanteita. Tämän koulutuksen voi suorittaa n 2 vuotta Taso 2 kurssin suorittamisen jälkeen. Taso 3 kurssi käydään sekä etä- että lähiopiskeluna. Kurssin lopussa tulee suorittaa koe.  

TASO 4: Kilpailunjohtaja. Nämä järjestetään SUL:n toimesta n joka toinen-joka kolmas vuosi viikonloppu kurssina. Tämä kurssi tähtää kilpailunjohtamiseen SM-kisa tasolla. Kurssilla käydään läpi myös aikataulujen rakentaminen ja tapahtumaohjaus. Kurssin lopussa tulee suoritta koe.

TASO 5: NTO (National Technical Official, Kansallinen Delegaatti).  Nämä ovat kansallisia delegaatteja, jotka toimivat vientihenkilöinä lajille. He toimivat myös SM- ja muiden arvokilpailujen tuomarineuvostossa ja neuvonantajina. Suomessa tavoitteena on että NTO toimijoita olisi n 30-40 aktiivista. Tästä toimenkuvasta voidaan myös nimetä Ean ja IAAFn koulutuksiin. SUL kutsuu tähän koulutukseen. Kurssin lopussa tulee suorittaa koe.

ERIKOISTUOMAREITA:  Lisäksi jotkut tuomaritehtävät vaativat erikoiskoulutukset. Näitä ovat kuuluttaja, lähettäjä, sähköinen ajanotto, tulospalvelu ja kävelytuomarit. Nämä koulutukset järjestetään tarpeen vaatiessa piiritasolla yhteistyössä SUL:n kanssa.

TAPAHTUMAKALENTERI JA ILMOITTAUTUMINEN 2024

Alla listaus muutamista tulevan kauden tapahtumista joihin toimitsijailmoittautumiset avautuvat kevään aikana. Muutama tapahtuma tulee vielä mahdollisesti lisää. Merkitse jo tässä vaiheessa alla olevat kalenteriisi sillä kaikkien apuja tarvitaan luomaan onnistuneet ja ikimuistoiset tapahtumat.