Jessica Rautelin & Saga Andersson

Juhlavuosi 2016

Esbo IF:n sadas vuosi oli menestyksekäs. Seuramme urheilijat saavuttivat peräti kolme aikuisten Suomen ennätystä; Oskari Mörö 400 metrin aidoissa, miesten kävelyjoukkue 3×3000 metrin kävelyssä sekä kauden päätteeksi Riitta Paasio 100 kilometrin ultrajuoksussa. Ennätysten lisäksi Oskari edusti seuraamme hienosti sekä Amsterdamin EM-kilpailuissa että Rion olympialaisissa.

Seuran toinen vuosisata tulee alkamaan vahvalla edustuksella aikuisten sarjoissa. Nuorten puolella tilanne on myös valoisa. Nuorten arvokilpailuihin ylsi tänä vuonna kaksi urheilijaamme; Jessica Rautelin kilpaili seitsenottelussa 19-vuotiaiden MM-kilpailuissa Bydgoszcz’ssa ja Saga Andersson seipäässä 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tbilisissä. Jessicalle nämä olivat jo kolmannet nuorten arvokilpailut ja Sagalle ensimmäiset.

Sekä Jessica että Saga ovat olleet Esbo IF:n toiminnassa mukana nappularyhmistä asti. Nappulaikäisenä Ursula Koivunen oli Jessican ohjaajana ja viimeiset vuodet Jessicaa on valmentanut Matti Vesterinen ja Sagaa isänsä Björn Andersson. Jessica on yleisurheilun lisäksi harrastanut jalkapalloa ja telinevoimistelua kun taas Saga on harrastanut ohjattua liikuntaa ainoastaan yleisurheilussa. Molemmat tunnetaan tunnollisina harjoittelijoina ja ahkerina kilpailijoina. Tilastopajan tietokannasta löytyy Jessicalle kilpailutuloksia jo yli 700 ja kolme vuotta nuoremmalle Sagalle yli 400. Vaikka kyse on nuorista urheilijoista, on kilpailupäiviä kertynyt molemmille lähes 300.

Jessican kehitys on ollut päälajissaan seitsenottelussa varsin tasaista. Tämän hetken ennätyspisteet 5580 syntyivät elokuun lopun SM-moniotteluissa ja ovat kaikkien aikojen viidenneksi parhaat 19-sarjassa Suomessa. Ottelun lisäksi Jessica on kerännyt SM- ja PM-mitaleja sekä maaotteluedustuksia myös muissa lajeissa kuten 400 metrillä, pitkissä ja lyhyissä aidoissa sekä pituushypyssä. Viestijuoksuissa Jessicalla on ollut suuri rooli. Esimerkiksi tänä vuonna hän juoksi SM-viesteissä kaikki neljä mahdollista viestimatkaa, joista seuramme voitti kolme hopeaa sekä yhden kuudennen sijan. Ensi vuonna Jessicalla on tavoitteenaan muun muassa parantaa ennätystään 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa, jotka järjestetään Bydgoszcz’ssa kuten tämän vuoden 19-vuotiaiden MM-kilpailut.

Saga kilpaili vuonna 2016 seipäässä peräti 42 kertaa, joista vielä viimeisessä syntyi tuorein ennätys 416. Seiväskilpailujen lisäksi Saga kilpaili myös pikamatkoilla, sivulajissaan pika-aitajuoksussa sekä viestijuoksuissa. Osan kilpailuista Saga ottaakin hyvänä harjoituksena. Seipäässä kilpailutilanteessa saa hypättyä jäykemmillä seipäillä kuin harjoituksissa, minkä takia myös monet maailman huipuista kilpailevat aktiivisesti lähestulkoon läpi vuoden. Saga on parantanut seipään Suomen ennätyksiä useassa nuorten sarjassa ja pääsee yrittämään 17-sarjan ennätyksenkin rikkomista vielä ensi vuonna. Tällä hetkellä sitä pitää hallussaan aikuisten Suomen ennätyksen haltija Wilma Murto tuloksella 430. Nuorten arvokilpailumitali oli erittäin lähellä Tbilisissä, mutta lopulta Sagan oli tyytyminen neljänteen sijaan tuloksella 395. Ensi vuonna Sagalle ei ole tarjolla oman ikäluokkansa arvokilpailua, mutta 19-vuotiaiden kilpailuihin Grossetoon Sagalla on kaikki mahdollisuudet päästä.