Rainer Björklund & Birger Grotell


Birger Grotell, 660 matcher & Rainer Björklund, 1800 matcher

Vi träffade på Fallåker två Esbo IF.are som under en lång tid fungerat inom handbollen: Rainer Björklund och Birger Grotell. Båda har spelat i föreningens färger en enorm mängd matcher och båda har också fungerat som ordförande för handbollssektionen.  Rainer Björklund fungerade efter sin karriär som spelare under många års tid som handbollsdomare och Birger Grotell är fortfarande aktiv spelare och ledare i Esbo IF:s handbollssektion.

Rainer kom med i föreningens handbollsverksamhet år 1964, då träningarna hölls i bollhallen i Otnäs idrottshall. Den tiden var tanken som härstammade från Öst-tyskland, att handboll är en stödfunktion för friidrotten. Handbollen innehåller kast, hopp, löpning och hårdhet. Handbollen var på 1960-talet i första hand en konditionsträning för friidrottare. Rainer utövade också friidrott som ung. Han hoppade som 15-åring 320 centimeter i stavhopp. Detta var ett fint resultat före glasfiberstavens inträde.

Bubi Zukale hämtade handbollen till föreningen på 1950-talet.  Bubi var själen inom Esbo IF:s handbollsverksamhet under många årtionden. Den tiden spelades matcherna i Helsingfors i bollhallen i Brunakärr. Skolsalarna var i flesta fall för små och handbollsmål saknades. Lärarna var dock ofta välvilliga till att ge lov att spela handboll inomhus bl.a. under rasterna. Under senare hälften av 1960-talet talet var plansituationen oförändrad. Klister som används i handboll har också varit en begränsande faktor för att få spela handboll i skolsalar.

Från 1960-talet gjordes det handbollsresor till bl.a. Danmark. Både dam- och herrspelare deltog. Träningarna hölls oftast tillsammans. Det satsades inte alltför mycket på uppvärmning och övning av taktiska kombinationer var sällsynta på den tiden.

Rainer var redan från början intresserad av fungera som domare. Han dömde skolmatcher redan innan han 1969 gick på sin första domarkurs. Det var egentligen ett måste för föreningen att skicka honom på domarkurs, för distriktet förutsatte att varje förening som deltog i handbollsserierna måste ha en egen utbildad domare. Regelförändringar gjordes den tiden vart fjärde år. Ända till år 1968 fanns det två måldomare och en huvuddomare. På 1970-talet förändrades grenen ansenligt. Utvisningar på två minuter kom med i reglerna för att få grövre övergrepp bort. I försvaret förbjöds rivande och brottande som inverkade till att de gjorda målens antal ökade radikalt.

Ända från det att licenssystemet funnits har föreningen betalt spelarnas licenser. I början var Esbo IF den enda föreningen som gjorde detta. Detta underlättade rekryteringen av spelare. Herrlagets bästa prestation har infunnits då Esbo IF:s lag i slutet av 1970-talet kvalade om en plats till mästerskapsserien mot Karis BK och Pargas IF. Rainers spelarkarriär tog slut efter det och husbygget tog vid.

Birgers handbollskarriär startade på 1980-talet. Han har också utövat friidrott som ung och efter det övergått till handbollen. Då Birger började spela handboll låg föreningens herrlag i division II. Birger fick vara med om de svåraste tiderna för herrlaget. Den perioden infann sig i slutet av 1980-talet. Laget föll till div III och det var överhuvudtaget svårt att få ett lag på herrlag på benen. Föreningen miste många spelare då Dicken och Grankulla drog till sig spelare. Detta förde med sig också det positiva, att Esbo IF samlade upp unga och äldre spelare som inte platsade i dessa lag. Med dessa spelare har föreningen klättrat på nytt upp till första divisionen.

Första mästerskapsseriematchen Rainer dömde var år 1974. Efter det har han valts tre gånger till Finlands bästa domare. Valet sker domarparvis. Som Rainers domarpar fungerade oftast Leif Sundell. Sammanlagt dömde han 108 internationella matcher. Tillsammans med Heikki Tuominen deltog Rainer i förkvalificeringen för domaruppgifter vid OS 1980 i Moskva. Rainers kanske största uppdrag var dömande av en bronsmatch i dam VM. Rainers domarkarriär slutade 1999, då åldersstrecket nåddes. Han var då den domaren som dittills hade dömt flesta mästerskapsseriematcher i Finland. Åldersgränsen har senare tagits bort och två domare har gått förbi Rainer i statistiken över dömda matcher.

Birger fortsätter att spela. Han har nått anmärkningsvärda antalet 660 spelade matcher. Birger var till en början utespelare, men har nu övergått till att spela som målvakt. En orsak till att det blev så är det att lagets f.d. målvakt flyttade utomlands och han hoppade in som ersättare. Att han fortsatte som målvakt har varit lyckat. Han fick vara med och vinna föreningens första FM-guld, detta i veteranklassen. Birger var den strålande sista utposten som säkrade segern. Damerna har statistikmässigt haft de bästa framgångarna under årens lopp, Damerna har en gång nått silvermedalj och en gång bronspengen. Damerna spelade under flera års tid i mästerskapsserien. Några av damerna nådde också landslaget. Föreningen hade en tid två damlag och ett juniorlag med i verksamheten. Under de senaste åren har inget damlag fåtts på benen. På herrsidan har föreningen för närvarande två lag, av vilka första laget spelar i division I. Handbollen har som målsättning att ge handbollsspelare möjligheter att spela i en fin förening och i trevligt sällskap. Intervjun med dessa herremän befäster att detta har lyckats mycket väl.